18 marca – Europejski Dzień Mózgu

www.leksykon.com.pl

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest od 1998 r.  Ma zwracać uwagę na niezwykle ważną funkcję tego organu oraz przypominać o profilaktycznych badaniach układu nerwowego i odpowiedniej diecie, która jest niezwykle ważna, jeśli zależy nam na zachowaniu odpowiedniej sprawności naszego mózgu.

Mózg często jest określany jako ?centrum dowodzenia? ludzkiego organizmu – odpowiada za wszelkie bodźce, które docierają do naszego organizmu. Dzięki niemu widzimy, słyszymy, czujemy, gromadzimy i przetwarzamy informacje.  Składa się on z dwóch półkul, w których  znajdują się zwoje mózgowe odpowiadające za poszczególne cechy i funkcje życiowe. Dzięki lewej półkuli mówimy i rozumiemy naszą mowę, czytamy, piszemy a także logicznie myślimy. Dzięki niej odczuwamy pozytywne emocje. Prawa półkula odpowiada za: kreatywność, myślenie abstrakcyjne, wyobraźnię, zdolności muzyczne, plastyczne i artystyczne, intuicję, oraz odczuwanie negatywnych stanów emocjonalnych. Mózg pracuje nawet wtedy kiedy śpimy a nieprawidłowa praca mózgu źle wpływa na cały organizm, dlatego warto zadbać o nasz mózg i stosować zróżnicowaną lecz zbilansowaną dietę.

Dla dobra mózgu warto uważniej przyjrzeć się swojej diecie i wyeliminować z niej niezdrowe, małowartościowe składniki i przekąski, a wprowadź do niej większe ilości warzyw, owoców ? również suszonych, ziaren, kasz, czy orzechów, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu.

Aby nasz mózg pracował lepiej i wydajniej należy pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło: kwasów omega-3, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin D, C, A, E, a także minerałów: potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu, chromu i manganu. Dobre nawodnienie, antyoksydanty i lecytyna również wspomagają pracę mózgu. Niedostateczna ilość tych związków w organizmie może skutkować niepokojem, agresją, bólami głowy, problemami z zasypianiem, ciągłym zmęczeniem i stanami depresyjnymi.

Naszemu mózgowi szkodzą również:

  • palenie papierosów (w tym bierne),
  • dieta bogata w cukier, alkohol, sztuczne barwniki i aromaty,
    przejadanie się,
  • produkty typu fast food
  • nadciśnienie, cukrzyca i nadwaga.

Mózg odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, dlatego tak ważne jest abyśmy zaczęli dbać o niego od najwcześniejszych lat. Wykazujmy troskę o niego poprzez dostarczanie odpowiedniej ilości snu, a także spożywanie różnorodnych posiłków opartych na Piramidzie Zdrowego Żywienia oraz bądźmy aktywni fizycznie ? dzięki temu wesprzemy zdolności poznawcze naszego mózgu.

Źródło:

https://pssekrakow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1084:europejski-dzien-mozgu&catid=126&Itemid=237

 everethnews.pl/newsy/europejski-dzien-mozgu-co-jesc-by-zadbac-o-zdrowie-mozgu/