Światowy Tydzień Karmienia Piersią (1-7 sierpnia)

W dniach od 1 do 7 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią. Przeszło 30 lat temu, w 1990 r. obchody święta zostały ustanowione przez  UNICEF. Obecnie w akcję zaangażowanych jest wiele podmiotów w całej Polsce, a także około 120 państw na świecie.
Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia im właściwy rozwój i optymalny stan zdrowia.  Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości ? zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha. Oprócz korzyści zdrowotnych i odżywczych, nieocenione przy karmieniu piersią są również względy emocjonalne i budowanie bliskości między matką, a dzieckiem. To jedne z najpiękniejszych i bardzo intymnych chwil, dzięki którym rodzi się głęboka emocjonalna więź, co wpływa na poczucie bezpieczeństwa dziecka.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia drugiego roku i dłużej przy równoległym podawaniu żywności uzupełniającej.

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki: białka, tłuszcze, cholesterol, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cukry, niezbędne minerały wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.
Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe ? przeciwciała wytwarzane ?na bieżąco? przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych.

Zalety karmienia piersią dla dziecka

Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów. Podczas karmienia piersią dziecko ćwiczy mięśnie twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy.

Zalety karmienia piersią dla matki

Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania kobiety na raka raka sutka oraz raka jajników, rozwoju osteoporozy w starszym wieku, krwotoku poporodowego i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. Co więcej, w momencie gdy dziecko ssie pierś podczas karmienia w organizmie kobiety uwalniana jest oksytocyna zwana ?hormonem miłości? oraz ?hormonem szczęścia?. Oksytocyna ma również działanie przeciwdepresyjne. Działa na kobietę karmiącą uspokajająco, ogranicza stres i obniża ciśnienie krwi a także zwiększa poziom odporności na ból.

Warto pamiętać, że karmienie piersią daje każdemu dziecku najlepszy możliwy start w życie. Choć jest procesem naturalnym, nie zawsze jednak jest łatwe stąd też wymaga wsparcia dla kobiety karmiącej, zarówno w rozpoczęciu, jak i podtrzymaniu karmienia piersią.

Źródło:

https://www.gov.pl/web/psse-siedlce/swiatowy-tydzien-karmienia-piersia-1-7082021

https://www.gov.pl/web/zdrowie/tydzien-promocji-karmienia-piersia

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/miedzynarodowy-tydzien-karmienia-piersia-1-7-sierpnia,7419.html